Benoem jij de pijn in je presentatie?

In contact staan met mijn publiek! Dat zeggen mijn klanten tegen mij als ik ze vraag naar wat ze belangrijk vinden als ze gaan presenteren. Verbinding is leidend voor ze. Dat ben ik met ze eens, want zelf roep ik als hardste Relatie gaat vóór Inhoud. En vaak valt relatie ook samen met wat je zegt.

Er zijn veel manieren om verbinding te kunnen laten ontstaan met de ander. Een hele sterke manier, is die van het ‘verbinden op pijn’! Dat klinkt een beetje cru, maar het tegendeel is waar.

Publiek komt namelijk in eerste instantie voor … zichzelf. Het grootste verlangen van mensen zit in het zelf gezien en gehoord worden. En dus niet zozeer in het leren van jou als spreker! Je publiek wil graag gezien worden in waar ze zelf ‘emotioneel uithangen’.

Als jij als spreker je publiek kunt aanspreken op hun grootste zorg of vraag, dan zijn ze een en al oor. Als iemand een ander hoort praten over een probleem dat ie persoonlijk ervaart… klinkt dat namelijk als een hondenfluitje! Je spitst je oren meteen, want je hebt het gevoel Hé dat gaat over mij!

Verbinden op pijn kan gedurende je hele presentatie en idealiter benoem je dit punt in je opening. Dan is je publiek meteen bij de les!

Voorbeelden:

 • [opening] Wie van u is al langer dan 3 jaar ondernemer? En wie van deze ondernemers vindt het nog steeds lastig om uit te leggen wat ie eigenlijk doet?
 • Sommigen van jullie vonden het peanuts en voor sommigen was het echt een big deal om daar voor te betalen
 • En zoals we hier bij elkaar zijn hebben we allemaal 1 ding gemeen; we willen meer klanten!
 • En u zit niet voor niets hier, u kwam hier om meer te horen over chronische vermoeidheid. Dan bent u op de juiste plek!

Onderzoek eens of jij als spreker kunt duiden wat voor jouw publiek de grootste pijn of zorg is. Benoem deze expliciet zodat je gehoor zich realiseert dat jij voor hen komt. Verbinding is dan al een feit…!

Ken jij de pijn of zorg van jouw publiek, voordat je gaat presenteren?

Succes met auw in jouw presentatie!

Je reactie lees ik graag hieronder.


2 reacties op Benoem jij de pijn in je presentatie?

 1. Beste Lianne,
  Inderdaad, wanneer je aan het begin van je lezing/presentatie vraagt waarom de mensen komen, heb je direct een idee wat de mensen naar jouw presentatie heeft gelokt! Ik stel standaard na mijn vraag aan de zaal of alles duidelijk en of er nog vragen zijn. Nee? Dan heb ik voor de zaal een vraag: u bent hier gekomen om iets op te steken. Wat verwacht u van deze presentatie/lezing? Veel reakties en je weet direct hoe je hier gedurende je hele presentatie/ lezing op terug kunt komen.
  Met opgeruimde groet,
  Ria Stikkelman
  de Huishoudorganizer

 2. Dank voor je reactie Ria!
  Goed dat jij je voelsprieten uithangt bij jouw presentaties.

  Mi kan het nog krachtiger voor je werken als jij als spreker de pijn benoemt in plaats van de open waarom-vraag stelt. Publiek geeft niet zo snel de echte pijn bloot … :-)

  Veel succes en een hartelijke groet,
  Lianne