Concreet zijn is cruciaal om ze aan te laten haken

Momenteel begeleid ik een paar klanten die vaker voor een groot of internationaal publiek staan of die presentaties en speeches houden waar grote belangen spelen.

Deze sprekers zijn ook nogal slimme en doortastende types. Ze worden door de buitenwereld ook wel als invloedrijk betiteld. En… ze hebben allemaal een neiging die hun overtuigingskracht saboteert.

Ze hebben namelijk last van een ‘monster’ waar professionals om bekend staan: abstractiedrang! En helaas blijft deze neiging niet beperkt tot mensen van een bepaalde statuur; ook mensen die beginnen met spreken hebben vaak een neiging tot ‘wijzer doen’, onnodig ingewikkeld maken en in abstracte termen praten.

Ze kunnen er ook vaak niets aan doen. Ze zijn zo opgevoed en geconditioneerd gedurende hun [werkend] leven. Bovendien zijn ze vol van hun passie en laten graag veel los over hun expertise en dan vaak automatisch op hun eigen denkniveau en in hun eigen stijl. En zelf heb ik ook behoorlijke staaltjes abstractiedrang vertoond in het verleden. Maar ik heb ook geleerd hoe het anders kan en met name dat dat beter werkt!

Het zit zo… We kunnen namelijk pas overtuigd worden als we anderen met zo min mogelijke moeite kunnen volgen. Alles wat irritatie of mentaal zoekwerk oplevert houdt ons weg van overtuigd kunnen worden. Sterker nog; als een ander het te moeilijk, vaag of ingewikkeld voor ons maakt, vinden we die ander juist stom of dom! En dat is uiteraard niet handig voor je reputatie als spreker of expert.

De clou zit hierin. En dit is essentieel! Een idee complex maken is niet moeilijk. Een idee simpel maken zodat het BRUIKBAAR is en tot resultaten leidt is GOUD. [Plak dit aan je muur!]

Dit zijn drie simpele tips om deze gouden weg te bewandelen:

  1. wees concreet;
  2. praat in preciezere kleinere stappen die je publiek nu kan hebben;
  3. en dan zo dat ze er zich een [mentaal] plaatje bij kunnen vormen.

* Heb het in je call to action niet over Verbreed je kennis!, maar roep je publiek op om elke dag het financieel dagblad te lezen en dan 3 belangrijke trends te noteren!

* In plaats van Maak contact met je publiek zeg ik liever Stel je ogen altijd 1 op 1 beschikbaar, dus je bent altijd 1 op 1 met iemand uit je publiek.

* Zeg als consultant niet dat de groei enorm is geweest bij die klant, maar zeg dat ie zijn personeel heeft moeten uitbreiden van 6 naar 18 hoofden. En dat dat een sprong betekent van een keukentafel naar een vergadertafel [nog meer plaatje].

Dichtbij, klein en concreet is namelijk beter voorstelbaar en voelbaar. Jij wordt zo aantrekkelijker als expert, je punt dringt echt door en je trekt meer klanten!

Fijn toch? Je kunt het ingewikkelde gedoe echt thuislaten! Veel succes met het aan de man brengen van jouw idee op grote schaal!

Je reactie lees ik graag hieronder.


Reacties zijn gesloten.