De belangrijkste eerste minuten van je presentatie deel 4 en slot

In deze mini serie over aandachtstrekkers geef ik krachtige en makkelijk toepasbare tips over openingszinnen voor je presentaties.

Een openingsfase heeft bij mij 7 stappen en de eerste stap is altijd de aandachtstrekker. Het doel ervan is: aandacht trekken en directe betrokkenheid creëren.

De drie elementen voor een goede aandachtstrekker zijn;
1) Kort
2) Universeel (zoveel mogelijk betrekking hebbend op iedereen die aanwezig is)
3) Simpel (voor jou en je publiek)

Eenvoudig te onthouden als KUS… waarmee je je publiek welkom heet.

Deze serie artikelen sluit ik af met een vierde manier en die gaat over vragen stellen. Ik maak zelf graag gebruik van vragen die het publiek als het ware binnen rollen. De zogenaamde WIE VAN U vragen. Ook wel bekend als WIE grabs (grabber is Engels voor trekker). Er bestaan heel veel aandachtstrekkers, maar deze is een van mijn favorieten. Goede WIE-vragen zijn super KUS.

Hoe stel je inrollende vragen? Een handige manier is deze; stel 3 tot 5 eenvoudige vragen aan het publiek waar ze ja of nee op kunnen antwoorden. In hun hoofd of door het wel of niet opsteken van een hand.

De crux is om te beginnen met een inleidend zinnetje en daarna echt simpele vragen. Het publiek en jij moeten namelijk nog wennen aan elkaar en meteen met iets moeilijks in huis vallen is al snel te veel. Het kan echt zo heerlijk eenvoudig zijn als:

“Goedenavond, voordat ik van wal steek, doe ik graag even een mini-onderzoek. Wie van jullie zit er op LinkedIn? En wie zit er nog niet op LinkedIn?”

Als je het durft, steek zelf bij elke vraag een hand op om je publiek uit te nodigen om te reageren op je vraag. Aangezien iedereen in je publiek wel een keer JA kan zeggen op een vraag, voelt iedereen zich betrokken vanaf het begin [hé dat ben ik/dit gaat over mij].

Je kunt de vragen uitbreiden zodat jij als spreker ook een beeld krijgt van je publiek in relatie tot het thema van je lezing.

“En wie van de LinkedIn-gebruikers zit er al langer dan 2 jaar op? En Wie korter dan 2 jaar? Wie van de LinkedIn-gebruikers haalt er ook daadwerkelijk klanten mee binnen?”

Sommige mensen zeggen wel eens dat zo’n opening een afleidingsmanoeuvre zou zijn om eigen spanning aan het begin van een speech te verleggen naar het publiek. Ik doe het zelf regelmatig en onderzoek het wel eens door mijn publiek ook daadwerkelijke te bevragen. En wat blijkt, het werkt als een tierelier! Zowel voor mij als mijn publiek.

Ik zou zeggen; test het en ik lees graag jouw ervaring of reactie hieronder.


4 reacties op De belangrijkste eerste minuten van je presentatie deel 4 en slot

 1. Else Boutkan zegt:

  Hallo Lianne,

  Wat een goede en praktische tip. Onbewust deed ik dit wel eens af en toe, maar goed om te lezen dat dit een goede functie heeft.

  Ik ben onlangs gevraagd om een keynote te houden met behulp van stemkastjes. Dat is in feite hetzelfde. De uitdaging lijkt me echter om tijdens zo’n keynote ook het publiek te informeren. Dus het stemmen zal dan afgewisseld moeten worden met presentatie.
  Ik ben benieuwd of jij ervaring hebt met lezingen met stemkastjes

 2. Dag Else, dank voor je compliment.
  Heb zelf nooit met stemkastjes gepresenteerd, maar het lijkt eigenlijk op een wat uitgebreidere Q&A ronde waarbij jij als spreker reageert of inhaakt op uitslagen die voorbij komen. Het vraagt van jou dat jij in het moment aanwezig kunt blijven om die reactie te laten ontstaan (bij jezelf)

  Heb wel als publiek op stemkastjes mogen drukken, en meestal krijgt de presentatie daarmee een eigen spontane flow. Veel mensen in het publiek vinden live stemmen erg leuk en het kweekt betrokkenheid.

  Veel succes en hoor graag nog eens of het jou bevalt (met die kastjes).
  Hartelijke groet,

  Lianne

 3. Ha Lianne
  ik ben ook even blijven hangen op je site en heb de 4 tips gelezen. ze zijn goed! dank je. ik ga de volgende keer meer lef betonen! H groet Louise Boelens

 4. Dank Louise en veel succes en lef toegewenst!
  Hartelijke groet,
  Lianne