De stap die jou als spreker boven de massa uittilt

Het moet er wel professioneel en strak uitkomen als ik daar voor dat publiek sta! Niemand wil afgaan of zich belachelijk voelen als ie voor een groep presenteert en het liefst wil iedereen die overtuigende, onderhoudende, precies goed informerende, boeiende en aantrekkelijke spreker zijn, wiens idee of oproep tot actie met een volmondig JA wordt aangenomen.

Helaas maken dit soort eisen en aannames dat iemand van zichzelf een spreker maakt, die zijn doel voorbijschiet. Een van de meest onderscheidende factoren die een goede spreker van een gemiddelde spreker onderscheiden is…

 …het vermogen om dingen belangrijk te maken! Echt een punt kunnen maken met een verhaal dus. Dat begint bij het zelf accepteren dat je leerpunt of boodschap van je speech van goud is…! En goud vraagt vanzelf om een speciale behandeling.

Hier volgen 3 krachtige tips om jouw boodschap belang mee te geven.

 •  Vind je rust terwijl je spreekt. Haal adem voordat je een belangrijke zin zegt. Als een idee ondersneeuwt in snel praten en druk gedrag, neemt de importantie van je punt bij elk woord af
 • Beperk je in het aantal punten dat je behandelt. Klinkt simpel, maar ‘overvoeren’ is een groot en hardnekkig probleem in presentatieland. Begin met één simpele hoofdboodschap en ondersteun deze met enkele subpunten (voorbeelden, verhalen, onderzoeken, oefeningen etc.). Meer kan je publiek gewoonweg niet absorberen, laat staan onthouden
 • Word meester in het melken. Durf je boodschap te herhalen en bied dezelfde boodschap in verschillende verpakkingen aan. 3 Verschillende voorbeelden om één punt duidelijk te maken, is krachtiger dan 3 verschillende punten (volg je nog?)

Kortom; het gaat erom dat je je gehechtheid loslaat aan ideeën als ‘ik moet met iets nieuws komen’ of ‘ik moet ze er veel over vertellen’ of…. Laat het toe dat jouw boodschap waardevol is zoals die is. Ook al is deze in jouw ogen of in vergelijking met die van anderen niet hip, wereldschokkend of innovatief.

Als jij de waarde van je eigen boodschap aanvaardt, dan zijn er namelijk altijd mensen die jouw boodschap uit jouw mond willen horen. Er zit namelijk heel veel goud in eenvoud. En van goud willen mensen vanzelf meer!

Succes met afpimpen!

Je reactie lees ik graag hieronder!


2 reacties op De stap die jou als spreker boven de massa uittilt

 1. Je hebt prachtige blogs die voor sprekers echt nuttig zijn. Het allerbelangrijkste is denk ik dat een spreker echt passie heeft voor waar hij over spreekt. Enthousiasme maakt het verschil.

  • Dank voor je compliment Bart.
   Enthousiasme, of laat ik het passie of doorleefdheid noemen is zeker belangrijk!

   Succes met jouw sprekerschap, leuke site heb je.
   H groet, Lianne