Geloofwaardigheid zit in de details

De charme van eenvoudige ideeën met een groots effect, kan ik meestal moeilijk weerstaan. En als ze ook nog worden bevestigd door grote namen op het gebied van overtuigen, ben ik helemaal om. In dit artikel deel ik zo’n idee. Als je het toepast, gaat je geloofwaardigheid als een speer omhoog. Want geloofwaardigheid heb je nodig om een ander te kunnen overtuigen.

Het is simpel, maar niet altijd makkelijk. Dat blijkt ook als ik met klanten aan het werk ben. Dat ligt niet aan het idee of de instructie, maar aan het feit dat ze zelf niet geloven dat het werkt in de praktijk. Totdat ze een presentatie of een belangrijk gesprek hebben en ze het uitproberen. Dan verrassen ze zichzelf.

De tip luidt als volgt; wees specifiek in je taalgebruik. Ik herhaal; gebruik specifieke woorden. David Palmer PhD, een gevestigd Sillicon Valley consultant verkondigt het al jaren; specifity builds credibility. Ik speel er zelf ook regelmatig mee en merk steeds vaker hoe krachtig het is en dat het ook makkelijker voor je wordt om te spreken en te overtuigen.

Een voorbeeld uit mijn praktijk. Janine draagt een stuk voor uit haar wervende presentatie; … en als je dit regelmatig voor jezelf doet, ga je je vanzelf na verloop van tijd beter voelen. Dan zit je lekkerder in je vel en voel je je steeds sterker.

Na wat oefening en een paar voorbeelden uit mijn mond, maakt ze er het volgende van; … en als je deze tip elke dag oefent. Eén keer in de ochtend en één keer in de avond. Dan zul je binnen een maand zomaar het volgende kunnen doen; je staat met gemak op uit je bed, je gaat met plezier naar je werk en je zegt tegen je partner “ik kan de hele wereld aan!”

De crux is dat specifieke woorden beeldend zijn en houvast bieden. Een luisteraar kan zich ontspannen in de concrete context en hoeft niet te zoeken naar betekenis. Hoe meer iemand kan ontspannen in je verhaal, hoe sneller deze persoon overtuigd raakt.

Sprekers versterken onmiddellijk hun verhaal als hun woorden preciezer en gedetailleerder zijn. Dat is wel iets anders dan uitweiden over details! Mijn tip gaat over woordkeuze, over duidelijke taal voor je presentatie.

Probeer het uit. Het is simpel. Maar je moet deze eenvoud wel durven toelaten.

Veel succes.

Je reactie lees ik graag hieronder.


Een reactie op Geloofwaardigheid zit in de details

  1. Petra zegt:

    Dankjewel voor deze tips! Het lijkt evident en toch klopt het inderdaad dat we dat vaak niet op die manier doen. Ik ga er in elk geval mee aan de slag om met duidelijkere woorden te vertellen wat ik doe.

    Grtn,

    Petra