Het succesgeheim van ontvangen

Dit artikel begint bij jou! Met een superkort onderzoek. Want we vinden het altijd interessant om onszelf te onderzoeken :). De vragen zijn simpel:

a) Wat zijn jouw redenen om te gaan spreken voor publiek?
b) Wat zijn jouw redenen om niet te spreken voor publiek?

Wees eerlijk naar jezelf toe en bedenk bij elke vraag 3 antwoorden. De antwoorden geven je waardevolle informatie over jezelf.

En is het gelukt?

Als ik eerlijk ben ken ik eigenlijk je antwoorden al. Ik heb ze zelf doorleefd en hoor ze ook dagelijks van mijn klanten. Allerlei argumenten, wensen en excuses komen voor in deze antwoorden.

Maar altijd leiden ze naar de volgende rode draad:

a) Mijn Reputatie
b) Mijn Reputatie

Bij antwoord a zien we wat spreken kan doen voor onszelf, voor ons bedrijf en voor onze klanten. Hieruit spreekt verlangen. Bij de tweede voelen we vooral angst… En vaak is dat faalangst. Angsten en verlangens blijken dus dichter bij elkaar te liggen dan je denkt.

Maar wat ik onlangs weer leerde [sommige dingen leer ik meerdere malen, ken je dat?] is dat falen noodzakelijk is om te kunnen groeien. Als alles lukt via een gladde moeiteloze weg, ontnemen we onszelf de mogelijkheid om te leren. Te leren hoe je ergens komt [een goede reputatie opbouwt] en wat je ervoor moet doen.

Echter ‘moeten’ motiveert voor mij minder. Ik denk dan liever in ‘wat mag ik?’ [als ik dan toch iets te leren heb, dan liever wat lichter :)].

Een voorbeeld; als ik leer spreken MAG ik meer mensen ontvangen. Dat voelt veel beter hè? De volgende stap is dan; kan ik dat ook?

Spreken voor publiek zegt namelijk dat je veel mensen kunt ‘ontvangen’. Kijk maar naar succesvolle ondernemers, zij kunnen veel mensen ‘ontvangen’. Ondersteunend hierin voor mij voelt de alleszeggende uitspraak van internationaal succesvol healer, Christie M. Sheldon, zelf multimiljonair overigens;

People who can receive lots of people will receive the most. The most love, the most results, the most… money!

Dat voelt nog beter nietwaar?

Het mooie aan dit mantra is dat ze liefde en geld in één zin noemt, wat voor mij duidt dat het gaat [en ook mag gaan] om een gezonde verhouding met geld. En het motiveert om die cruciale stap te zetten, namelijk jezelf alleen maar toestemming geven…

Dus ben jij klaar om meer te ontvangen? Ben jij klaar om meer mensen te ontvangen? Oftewel… naar welk podium groei jij?

Je reactie lees ik graag hieronder.


2 reacties op Het succesgeheim van ontvangen

  1. Callista zegt:

    Ooit stond ik op een podium voor 1500 collega’s, ik was net 3 maanden leidinggevende en 28 jaar.

    Nu heb ik echt mijn eigen verhaal en mijn droom is om weer voor 1500 mensen te staan! Nu nog het podium vinden, ik ben op weg;-)