Hoe een helder zelfbeeld bijdraagt aan ontspannen spreken

Veel mensen vinden het moeilijk om te kijken naar zichzelf. En dan bedoel ik jezelf echt onder ogen zien. In alle facetten. Professionals die ik ondersteun geef ik altijd videobeelden mee van hun presentaties. Alleen al het gegeven dat iemand zijn eigen presentatie mag bekijken, roept zowel nieuwsgierigheid als een ongemakkelijk gevoel op.

De nieuwsgierigheid komt vaak voort uit de brandende vraag “hoe kom ik over?” Daar lijkt meteen een soort universele onzekerheid in te schuilen. De paradox die ik zie, is dat mensen graag willen weten wat hun beeld is dat ze overbrengen, maar er vaak zelf niet echt, echt goed naar willen kijken…

Waar zit ‘m dat nou in? Deze spanning vloeit onder andere voort uit een stuk onvoorspelbaarheid.
In dit geval met name het niet zeker weten wat je gaat ontdekken en… het niet zeker weten of je wel kunt omgaan met wat je leert over jezelf.

Norbert Netten behandelt zelfbeeld in zijn boek ‘Nooit meer Zenuwachtig’: “Zelfbeeld is zoals jij denkt dat je bent. En dat beeld hoeft niet te kloppen met wie je werkelijk bent.” Je kunt eigenschappen hebben [1] waar je je niet bewust van bent of [2] die je helemaal niet wilt hebben. Deze onbewuste of ontkende eigenschappen kunnen voor veel spanning zorgen. Dat geldt ook voor [3] eigenschappen die je niet hebt….maar wel denkt te hebben!

Elke presentatie is dus een confrontatie tussen je zelfbeeld en jezelf. Je wilt op een bepaalde manier overkomen en zijn. Als je merkt dat dat niet lukt, dan ligt de neiging op de loer om je eigenschappen uit de weg te gaan. Die hou je maar het liefst buiten jezelf.

Een voorbeeld:

Henk ontdekt op video dat ie in een presentatie enorm de lolbroek uithangt. Hij ziet zichzelf ook wel als een gangmaker en ja dit doet ie eigenlijk altijd als hij spreekt. Tweemaal zijn video bekijken, houdt hij niet vol. Hij vindt zichzelf vreselijk en eigenlijk herkent hij zichzelf niet helemaal. Hij vindt het echt ‘over de top’. Als hij de uitnodiging aanvaardt om zijn oordelen te laten voor wat ze zijn, kan hij nogmaals kijken naar zijn beelden, maar nu meer als waarnemer. Henk merkt na een tijdje dat hij naar een duidelijke spreker kijkt, die heldere zinnen en punten maakt!

(Video)beelden, constructieve feedback en … jouw spiegel (!) kunnen je antwoord geven op vragen over je zelfbeeld en hoe je overkomt.
Als je eens wat vaker en langer kijkt… kun je ook gaan zien wat jouw publiek echt ziet.

Je echt bewust worden van je eigenschappen, is een belangrijke stap voor een ontspannen presentatie.
De kans dat je jezelf verrast met jezelf wordt kleiner; eigenschappen komen zo niet als een duveltje uit een doosje op je af. De voorspelbaarheid neemt toe en spanning neemt af.

Bovendien geef je jezelf de kans om nieuw terrein bij jezelf te ontdekken waarmee je nog beter kan gaan presenteren.
Want vaak worden er ook nieuwe kwaliteiten duidelijk, die je nog beter en meer ontspannen laten presenteren.

Kijk eens wat vaker en langer in de spiegel of naar je (video) beelden. Kijk nog een keer. En nog een keer. Word zo elke keer meer comfortabel met jezelf en je zelfvertrouwen groeit.

Veel succes met jouw ontspannen presentatie.

Je reactie op dit artikel lees ik graag hieronder.


5 reacties op Hoe een helder zelfbeeld bijdraagt aan ontspannen spreken

 1. Sander Reijn zegt:

  Tijdens het lezen van je artikel kwam bij mij de gedachten naar boven dat het goed is als je jezelf tegen komt.

  Jezelf tegen komen heeft vaak een negatieve klank (die komt zichzelf nog wel tegen…). Voor mij betekent het dat je de kans krijgt jezelf beter te leren kennen. Geconfronteerd worden met je eigen grenzen. Die grens ligt vaak veel verder dan je in eerste instantie denkt.

  De confrontatie met jezelf is spannend. Het werkt ook bevrijdend en opent de weg naar ontspannenheid.

 2. Dag Sander,
  Dank voor deze waardevolle aanvulling.
  Bevrijding is ook voor mij precies waar het over gaat.

  Met hartelijke groet,
  Lianne

 3. Arold zegt:

  Hey collega’s,

  Is de ultieme bevrijding niet wanneer je vrij bent van je verlangen en neiging om je te willen bevrijden?

  (-;

  Arold

 4. Sander Reijn zegt:

  @arold dat is inderdaad de ultieme bevrijding.