Hoe je overtuiging toeneemt door to the point te komen

Je kent ze vast wel; ratelaars! Sprekers die helemaal los gaan met lange verhalen, veel details, herhalingen en zijstapjes. Ze nemen vaak jouw tijd iets te ruim in beslag, plakken alle zinnen aan elkaar en het vraagt steeds meer inspanning van jou om ze te volgen. Je hebt de neiging af te haken. Ken je ze of misschien herken je jezelf? Heb jij ratel-kenmerken?

Voor veel mensen is het eigenlijk heel moeilijk om kernachtig te spreken. En juist die kwaliteit maakt dat je overtuigend overkomt. Er is veel te doen aan ‘geratel’. In dit artikel deel ik drie eenvoudige, maar ijzersterke tips die je nu al kunt toepassen om overtuigender te spreken.

1) Oefen in korte zinnen uitspreken.
Ook al denken we vaak in lange zinnen..…met een pauze ertussen maak je een lange zin korter..…en geef je jezelf de tijd om de kern te pakken..…en ook je publiek neemt meer op. Dit kun je overal oefenen; aan de telefoon, in gesprekken en vooral…voor een videocamera!

2) Stel een open vraag hardop waarbij je zelf het antwoord op de vraag geeft.
Bijvoorbeeld “En waarom vertel ik dit nu? Ik vertel dit omdat het ons allen aangaat!”  -of-  “Hoe kom je to the point? Je komt to the point door een vraag aan jezelf te stellen”. Een vraag hardop stellen heeft bovendien tot gevolg dat ook het publiek het antwoord wil horen en daardoor langer geboeid blijft.

3) Geef jezelf een inleiding om het meest relevante deel van je boodschap EERST te vertellen (frontloading/voorladen)
[zet deze desnoods op een cue-card]. Bijvoorbeeld “De essentie van dit verhaal is….”  -of-  “Waar het echt om gaat is ….”  -of-  “Het is dus cruciaal dat wij dit probleem samen oppakken en niet overlaten aan….”

Ook ik houd dit artikel to the point en kort.
Veel succes met kernachtig en overtuigend presenteren.

Je reactie lees ik graag hieronder.


Reacties zijn gesloten.