Meer succes door het niet te weten

We weten het allemaal; succes hangt samen met in hoeverre jij op een (klanten)aantrekkelijke manier zichtbaar bent bij mensen. Ik denk regelmatig na over hoe ik zichtbaar kan zijn bij mijn doelgroep, zodat ik uiteindelijk aan de slag kan met mijn ideale klanten en iets voor hen kan betekenen.

Laatst kreeg ik een opmerking van een van mijn klanten [de zoveelste trouwens] en die neig ik in eerste niet te geloven als waarheid [eigenlijk zijn de meeste gedachten niet waar, maar dat even terzijde].

Ze zei letterlijk Ik hoef helemaal niet zo groot en niet zoveel. Deze uitweg hoor ik nogal eens en ik wilde dat onderzoeken. Ik zei Dat is prima, dan ga je niet spreken en ga je niet voor een groter bereik! Maar ik vroeg ook Wat ga je dan wel doen? Toen sloeg de paniek toe, want ze realiseerde zich dat ze dan zou blijven waar ze nu is en dat leverde een nog grotere frictie op.

Zichtbaarheid was juist waarom ze mijn hulp inschakelde. Het was ongemakkelijk voor haar en ze voelde de weerstand in haar lijf. Toch had ze een niet-tegen-te-houden drang naar groter willen en groei. Zo waren haar woorden.

Deze angsten en verlangens, we kennen ze allemaal. En ze liggen soms zo dicht bij elkaar. Want wat gebeurt er als je voor ‘groter’ gaat? Dat kun je niet altijd vooraf bedenken. Soms is het gewoon onvoorspelbaar. En juist dan word je getest op je vertrouwen.

Je ondergaat dan wat ik noem de ultieme test; namelijk die op ‘niet-weten’. En hier zit wat mij betreft onze grootste groeipotentie! Want… als je juist dan jezelf kunt toestaan om met dit ongemak van ‘niet-weten’ te zijn, zonder iets te moeten ‘fixen’, groeit je zelfvertrouwen exponentieel!

Alle professionals die in mijn studio komen voor presentatiecoaching, nodig ik uit dit punt op te zoeken. Ze komen voor de camera, er ontstaat wat ongemak en ik stel ze niet gerust. Ze hebben dan zelf nog niet door in welk groeiproces ze al gestapt zijn.

Elke klant die ik leer om een dienst te verkopen in een gesprek ervaart zogenaamde ‘kritische momenten’. Als zo’n moment wordt aangegaan is de ‘shift’ vaak enorm.

Elke ondernemer die ik leer zijn idee, expertise of bedrijf op de kaart te zetten, ervaart hele spannende periodes. Het zegt mij dat ze een nog betere versie worden van zichzelf als ze dit niet ‘fixen’ en niet vermijden.

Het is gewoonweg onderdeel van een groeiproces. Dit beseffen en het ook zo herkennen (!), opent de weg om hier sterker en mentaal ‘fitter’ in te worden.

Succesvolle mensen zijn ster in het zijn met ongemak; ze doen elke dag ongemakkelijke dingen. Ze zijn er gewend aan geraakt om bij regelmaat spannende, angstige en ook onvoorspelbare dingen te doen en te ondernemen. Ze zeggen ook vaak dat ze pas dan hun volle potentieel leven…!

Het gaat dus om nieuwe gewoontes creëren. De gewoonte van drempels nemen. Ongemak geeft heel vaak aan dat we groeien, mits we het niet uit de weg gaan!

Ben jij klaar voor ‘Easy Going in the Not Knowing‘?

Je reactie lees ik graag hieronder!


6 reacties op Meer succes door het niet te weten

 1. Sylvia zegt:

  Goed artikel Lianne! Het niet-weten is behoorlijk spannend. Ik geef sinds kort workshops en o wat zou ik graag de uitkomst willen beheersen. Ik ben tot de ontdekking gekomen: juist van actie komt helderheid en niet andersom. Een heerlijke ervaring. Vooral achteraf;)

  • Dag Sylvia,
   Helemaal eens; van actie komt helderheid. Dat zeg je mooi.
   Maar ook dat ‘heerlijke’ is herkenbaar, want je kunt er namelijk steeds meer van willen.
   [Being comfortable with being uncomfortable]
   Ik hoor ook wel eens van klanten “ik wil meer ongemak” :-)
   Hartelijke groet, Lianne

 2. Carla zegt:

  Hallo Lianne, wat een prachtig artikel en het sluit zo ontzettend aan bij waar ik zelf mee bezig ben! Zowel in mijn eigen proces als dat van de mensen die ik begeleid. Ik ervaar dat ook: verlangens en angsten liggen altijd dicht bij elkaar, het zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille. Je verlangt namelijk naar iets wat je nu nog mist, en de angst zit daar juist tussen. Het weerhoudt je om bij je verlangen te komen. Angst (overleving, gebaseerd op oude patronen) is dus de richtingaanwijzer bij uitstek dat je heel dicht bij een prachtige mogelijkheid komt om je potentieel meer te gaan leven (heb ik ooit al eens een blog over geschreven). Als je de angst (het ongemak) tenminste niet uit de weg gaat, zoals jij dat ook zo mooi omschrijft. Het leidt je naar ongekende wegen en ervaringen. Het gebied van het niet-weten, maar waar je wel samenvalt met jezelf, je essentie en werkelijk open bloeit.

  Mooi hoor, dat jij vanuit jouw passie en kwaliteiten eigenlijk hetzelfde aanreikt als ik. Twee heel verschillende diensten, in essentie met hetzelfde doel: de mens zichtbaar laten worden vanuit hun essentie, wie ze werkelijk zijn (speak form your heart). Ik herkende het al eerder, maar wil het nu toch eens benoemen (waar ik dan weer veel woorden voor gebruik en ik kan er nog veel meer over zeggen ;-). Wie weet kom ik je weer eens tegen en praten we er verder over door. Lijkt me leuk!

  Hartegroet van Carla

 3. Hallo Lianne, bedankt voor het denk-stootje. Ik worstel al sinds ik op Mallorca woon met dit gevoel. Ik had 20 jaar een groot bedrijf met veel personeel. Hier en nu (2003) zou het rustiger worden. Geen personeel meer, easy going. Mijn onrustige geest, creativiteit en doelbewust leven laten dit echter niet toe. Ik weer me er tegen, maar nu ik dat zo lees wat jij hebt gevraagd aan je cliente moet ik nu eindelijk de koe bij de horens nemen en gewoon vol gas geven. Dan kom ik ook weer in mijn flow. Ik ga ervoor en zie wel wat er van komt. Bedankt. Angeline uit Mallorca.

  • Dag Angeline,
   Wat mooi om van jou te horen wat een denkstootje kan doen. Graag gedaan.
   Enne.. ik leef in de overtuiging dat iedereen recht heeft op het allerbeste dus ook zijn/haar mooiste FLOW! Go for it!
   Dank voor je open reactie en toi toi daar op Mallorca!
   Hartelijke groet, Lianne