Ontspannen spreken met deze simpele oefening!

Vlak voordat je het woord neemt in een presentatie, is je adrenalinepeil van nature wat hoger. Fysiek zul je dat ergens in je lichaam kunnen waarnemen. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling wordt korter of je merkt iets anders in je lichaam. Dat is allemaal volkomen normaal. Bovendien zorgt de adrenaline er voor dat je alert bent.

Hoe dan om te gaan met dit ongemakkelijke moment vlak vóór aanvang? Allereerst is het van belang dat je er niet mee in gevecht gaat. Dat je het onder controle ‘moeten’ krijgen van dit lijfelijk ongemak niet tot doel maakt. Nutteloos, en het maakt het ongemak alleen maar sterker.

Handig is het wel om een ritueel met jezelf af te spreken. Maar maak ook dat niet te groot en te ingewikkeld, anders wordt ook dit een doel op zich. Wat in zijn algemeenheid bijvoorbeeld helpt, is om in de ruimte aanwezig te zijn waar je zult spreken. Als je ‘back-stage’ bent in geval van een groot publiek, trek je dan niet terug, maar wees alvast ‘aanwezig’ achter het ‘gordijn’.

Ons visuele systeem kan ons enorm helpen om ‘aanwezig te zijn’. Als je namelijk met ontspannen ogen de ruimte inkijkt, kan ook de rest van jou mee-ontspannen.

Om dit effect nog meer in te zetten als ontspanning vóór je opkomst, kun je de volgende oogoefening doen. Deze is super simpel en één van mijn favorieten. De oefening is bovendien overal uit te voeren en zeer effectief!

  1. Stel je voor dat je een meter of 5 vóór je uit een grote klok ziet. Zo eentje met een meter doorsnede
  2. ‘Warm je ogen op’ door te kijken naar 12, vervolgens naar 3, dan naar 6, naar 9 en weer naar 12. Houd je hoofd  hierbij stil
  3. Doe dit 3 keer en dan 3 keer de andere kant op

De overdreven bewegingen van je ogen, maken je losser en relaxed. Je kunt daardoor nog beter je ogen beschikbaar houden voor je publiek terwijl je spreekt. En daar zul je de echte ontspanning vinden; in de verbinding met je publiek!

Stop deze oefening in je toolbox als spreker en ik lees graag je ervaringen of reactie hieronder.


Reacties zijn gesloten.