Overtuiging door de kracht van pauze en het getal één

Overtuigend overkomen is een grote wens van veel professionals. Het is ook vaak lastig. Het woord alleen al wekt de indruk dat je vooral hard moet werken om te kunnen overtuigen. Veel mensen denken aan ‘duwen’ als het om overtuigen gaat. Ik heb het liever over aantrekken dan duwen om iemand te overtuigen. Dus hoe overtuig je door minder moeite te doen? Daar gaat dit artikel over.

Wil iemand overtuigd kunnen worden door een boodschap, dan moet deze vooral helder zijn. De grootste valkuil is om bij overtuigen veel argumenten te noemen en veel te praten. Met veel nuances en details ook.

Daarmee sneeuwt eigenlijk alles onder wat je wilt zeggen. Een veelheid aan woorden maakt eigenlijk helemaal niets duidelijk. Integendeel. De ontvanger van je woorden moet zelf immers maar kiezen welke zin of deelzin echt belangrijk is.

Als je overtuigend wilt zijn, kies jij één belangrijk punt. Als iemand 10 ballen aangegooid krijgt, vangt ie er… 0. Als je iemand 1 bal toewerpt is de kans erg groot dat deze bal gevangen wordt. Kies dus één zin.

Verlang vooral niet van jezelf dat je altijd de aller-allerbelangrijkste zin moet kiezen. De beste eerste stap die je kunt zetten is dus kiezen voor één boodschap. Een volgend keer kun je altijd weer opnieuw een nieuwe – toch belangrijkere zin – gebruiken.

Je neemt verder in kracht toe als je goed gebruik durf te maken van pauze en stilte. Als je zowel vóór als na een zin een stilte laat vallen, komt deze zin echt aan! Alsof je ergens met een naald in prikt.

De proef op de som. En dan is het belangrijk dat je wel een ontspannen staat met een losse houding dus. Je voeten iets uit elkaar en je handen langs je lichaam, zodat je schouders ook meteen ontspannen. Niet met opgetrokken schouders, dat zet alles vast. Ja en dan ook een beetje door je knieën veren. O ja, ook niet van de ene voet op de andere hobbelen. Dat is erg onrustig.

Dit leerpunt kan ook zo klinken. [stilte] Als je gaat staan zet je je voeten iets uit elkaar. [stilte]

Voel je het verschil? Een boodschap heeft ruimte nodig om verteerd te worden. Met meer ruimte tussen je zinnen, maak je vanzelf belangrijker wat je vertelt.

In je presentatie of verkoopgesprek kun je niet zonder de kracht van pauzes. Het gebruik van pauzes in combinatie met 1 boodschap, verheft jou tot een gevorderde gesprekspartner of spreker.

Veel succes met minder doen in je betoog.

Je reactie lees ik graag hieronder.


5 reacties op Overtuiging door de kracht van pauze en het getal één

 1. Renata zegt:

  Hoi Lianne,
  Bedankt weer voor je tip over de stilte, daar heb ik nog niet bij stil gestaan….
  Ik heb wel een vraag aan je: afgelopen dinsdag verzorgde ik een studiemiddag waarbij ik ongeveer 3,5 uur sprak. Na afloop had ik een behoorlijke keelpijn (die de dag daarna weer overging). Hoe voorkom je zoiets? Drinken alleen helpt niet. Is het gewoon een kwestie van oefening??
  Groet, Renata.

  • Dank voor je reactie Renata!

   Keelpijn na lang spreken heeft vaak te maken met ademhaling (te hoog/geen ademsteun), houding (kin omhoog wijzend bijvoorbeeld) of stemgebruik (knijpen/hoe je een klank maakt).
   Als je dit vaker hebt (en de keelpijn niet van een toevallig virusje is) dan zou ik er naar laten kijken, want in principe moet iedereen die een normale gezondheid heeft pijnvrij kunnen spreken.

   Doet met wel goed te horen dat je lekker veel spreekt!
   Hartelijke groet, Lianne

 2. Renata zegt:

  Hoi Lianne, bedankt voor je antwoord. Ik ga de volgende keer letten op mijn ademhaling en de houding. En dan kijken of ik nog steeds keelpijn krijg. Ik spreek nu inderdaad steeds meer en meer, ga er zelfs een dienst van maken binnenkort. Bedankt voor de tip!
  Groet, Renata.

 3. Spencer TOAO zegt:

  Het klopt allemaal wat je zegt :-)
  Mag ik het aanvullen met… kijk naar je publiek… zoek er steeds eentje uit, die je dan langer aankijkt… geef het gevoel dat je persoonlijk in contact staat met die ene persoon en inderdaad…die stiltes zijn belangrijk!
  Praat rustig en duidelijk..goed articuleren, want je wilt immers een duidelijke boodschap overbrengen.
  Dank je wel voor je tips… Hartelijke groet,
  Spencer

 4. Dag Spencer,

  Ja, er zijn altijd heel veel tips te delen….
  Ik hou het daarom compact zodat een lezer het ook kan absorberen en gaan toepassen :-)

  Dank voor je reactie.
  Hartelijke groet,
  Lianne