Waarom de eerste minuten belangrijk zijn

“Niet elk begin is een opening”. Zo eindigt het onderzoeksrapport van Bas Andeweg en Jaap de Jong uit 2004 naar inleidingen op toespraken (bron: www.deeersteminuten.nl 565 pagina’s!). De centrale vraag in dit rapport luidt ‘Is het belangrijk bij een presentatie om een goede opening te ontwerpen?’ Over deze vraag gaat ook dit artikel.

Volgens het rapport vindt een grote meerderheid van de ondervraagde professionals zelf een opening niet belangrijk en… ze vinden het ook één van de moeilijkste onderdelen!

Ik voel me geroepen daar iets over te zeggen :)

Wat kun je bereiken met een opening? Wat laat je liggen als je je niet druk maakt om een goede start? Wat mis je aan kansen als je het laat zitten bij bijvoorbeeld “Hallo, ik ben Jacco Verdiesen en ik ga iets vertellen over…”. Je weet wel, wat we leerden bij een spreekbeurt houden op school.

Hier komt het potentieel dat je als spreker in de eerste 5 tot 8 minuten hebt. Door eens bewust te worden van wat je gaat doen en zeggen kun je bij de start:

  • de aandacht krijgen van je toehoorders, zodat ze elk woord kunnen horen dat je verder zegt
  • alle typen mensen aanspreken zodat iedereen zich betrokken voelt bij jou als spreker
  • jezelf positioneren zodat je als kundig, overtuigend en ook als toegankelijk en wordt gezien
  • een perspectief bieden aan je gehoor zodat ze aan je lippen hangen en gemotiveerd raken om je hele verhaal te willen horen
  • veiligheid en duidelijkheid scheppen, zodat je vertrouwen wekt bij je gehoor
  • de emotie van je publiek aanspreken zodat ze op een dieper niveau al ‘JA’ tegen jou en je verhaal zeggen
  • weerstand wegnemen zodat ook de bij voorbaat sceptische luisteraars met hun aandacht aanwezig blijven
  • jezelf op je gemak stellen, omdat je beter kunt voorspellen dat je lekker begint. Het adrenaline peil (spanning) is bij het begin van een presentatie immers van nature hoog
  • zaadjes planten om je doel te bereiken met je presentatie

Kortom; je kunt met een goede inleiding jezelf, je idee en je publiek positioneren en motiveren.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat een sterke opening wel degelijk zwaar weegt in toespraken. “Als het al bij het eerste knoopsgat fout gaat, komt het bij het verdere dichtknopen niet meer goed” [Goethe]. Vanuit de praktijk kan ik zeggen dat een sterke opening wezenlijk is voor je presentatie en …. dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

Ook een opening begint bij het begin; aandacht trekken. Voor veel sprekers is dit moment het meest spannend en lastig. De aandachtstrekker is de eerste stap van een goede inleiding. De komende posts op dit blog vormen samen een serie korte en praktische artikelen over aandachtstrekkers, die hun werking in de praktijk al bewezen hebben. Je leert op een toegankelijke manier hoe jij dit moment krachtig en moeiteloos neerzet. De serie gaat heten ‘De belangrijke eerste minuut van je presentatie’.

Ik lees graag jouw reactie op dit artikel of je ervaringen met openingszinnen hieronder.

Let’s open up!


Reacties zijn gesloten.