Wat we kunnen leren van Shifu uit Kung Fu Panda

“Innerlijke vrede” klinkt het in de bioscoop, waar ik met mijn kinderen naar de animatiefilm Kung Fu Panda 2 kijk. Een klein wasbeer-achtig karakter met de naam Shifu legt instant en zonder moeite een deken van rust over de filmzaal met opgelaten kinderen en het is … stil. Ik voelde me acuut relaxed en prettig.

Dit fenomeen heet ‘entrainment’. Klinkt ingewikkeld, maar het is een fysisch verschijnsel dat ons allen beïnvloedt. Het is de tendens van twee bewegende lichamen om in één ritme te komen zodat ze in harmonie bewegen. Het bekendste voorbeeld van entrainment gaat over klokken die na verloop van tijd hetzelfde ritme gaan slaan als ze dicht bij elkaar hangen (in fase lopen). Of wat te denken van individueel pulserende hartspiercellen die synchroon gaan kloppen als ze dicht bij elkaar komen. Het gaat over wederzijdse energetische beïnvloeding.

Entrainen wordt vertaald als ‘volgen’, ‘meevoeren’ of ‘instappen.’ Voor iemand die presenteert kan het op heel veel manieren een rol spelen. Zelf-entrainment zoals ik het noem, gaat over de processen en ritmes binnen in jou. Voor elk moment dat het spannend kan zijn in je presentatie. Denk aan moeilijke vragen of het moment waarop je om een order vraagt bij een acquisitiepresentatie.

Elke stress reductie strategie begint met ons vermogen om gas terug te nemen. Net zoveel zodat we ons bewust worden van het huidig moment. Als we namelijk in het hier en nu zijn, hebben we toegang tot ons bewust functioneren en kunnen we keuzes maken. Je houdt daar mee je zelfsturing tijdens je presentatie.

Zodra je in staat bent om te vertragen, ‘entrainen’ je interne processen. Zo eenvoudig kan het zijn! Er ontstaat meer afstemming binnen in jou. Gedachten gaan minder met je aan de haal. Je lichaam komt tot rust en de verbinding met je verhaal en je publiek kan zich herstellen. Welke keus je ook maakt om jezelf te vertragen, je stress reduceert en je wordt je meer bewust van je aanwezigheid in het hier en nu. Dan is de cirkel weer rond, want als je dat ervaart, ben je vrij om een volgende keuze te maken als je presenteert. Leiderschap terwijl je spreekt!

Puur het ontwikkelen van je vermogen om te vertragen als je voor een groep staat kan je als spreker drastisch versterken. Het gaat dan om niet zo hard proberen om iets tot stand te brengen. Minder doen dus. Oefen het maar eens in de praktijk of voor de spiegel. Vertraag maar eens tegelijk je spreektempo, bewegingen en ademhaling en wees benieuwd naar wat er dan ontstaat….

Producent DreamWorks meldt over ‘Master Shifu’ het volgende: “Shifu is a powerhouse, exerting maximum force with minimal effort.” Met minder moeite en inspanning meer bereiken als je presenteert en meer persoonlijk leiderschap ontwikkelen.
Wie wil dat niet?

Je reactie is van harte welkom!


2 reacties op Wat we kunnen leren van Shifu uit Kung Fu Panda

  1. henk zegt:

    mooi, wist niet dat het zo heet. Entrainen. Doe het zelf wel bewust tijdens presentaties en tijdens moeilijke besprekingen. Soms zelfs zo dat ik als het ware vanaf en klein afstandje mezelf zie en opmerk wat ik nog anders kan doen en dat dan ook probeer. Ooit mezelf aangeleerd omdat ik te snel praatte en soms sneller ging dan de mensen konden volgen. Plus niet goed zag of iets aansloeg of niet. De laatste 5 – 7 jaren heb ik dat niet meer, oa door dit. Leuk om te lezen!

    henk