Word een betere spreker met 1 nieuw woord per dag

Een valkuil die met presenteren vaak voorkomt, en meestal onbenoemd blijft, is het gebruik van steeds dezelfde woorden in één presentatie, of erger in één zin. Behalve saaiheid, wekt het ook weinig vertrouwen op. Dit geldt overigens niet alleen voor presentaties, maar ook voor één op één gesprekken.

Een voorbeeld
“Het is een oefening waardoor je beter gaat presenteren, omdat je met een betere woordenschat, je boodschap beter kunt verpakken. Dan kun je nog beter je publiek bereiken en blijft de boodschap beter hangen.”

Hoe kun je dit verbeteren? 3 Praktische tips.

1. Als professional spreek je dagelijks over je eigen vakgebied of specialisme. Neem de woorden die je jezelf steeds hoort zeggen en zoek er synoniemen of gelijkwaardige begrippen voor (woordenboeken, internet) en noteer ze! Zoek echt naar andere woorden voor bestaande woorden. Ga ze gebruiken in gesprekken of terwijl je oefent met een presentatie. Doe dit woord voor woord en ambieer niet om alle nieuwe woorden tegelijk uit te proberen. Je zult versteld staan van het effect.

2. Zie het uitbouwen van je vocabulaire als waardevol voor jou als professional. Sta er elke dag even bij stil dat andere woorden voor een zelfde begrip je overtuigingskracht geven! Het maakt dat je dan ook meer woorden gaat zien. Dat kan bijvoorbeeld al als je de krant leest of het nieuws op internet. Neem 1 woord per dag waarvan je de betekenis niet kent en zoek het op in een woordenboek/lijst. Gebruik het woord op die dag.

3. Wil je echt naam maken, dan creëer je je eigen woorden! Zo hoor je mij over het onderwerp ‘presenteren’ praten over onder andere spreekspanning, wij-verhaal, hiaatspanning, plak-uhm en zaadplanttechnieken. Een populair ‘eigen’ woord dat vaak gebruikt wordt door experts is het woord ‘syndroom’ als in grijze-muizen-syndroom of ‘kleverig-uhm-syndroom’ :)

Maar… ga niet over elke zin die je gaat uitspreken in je speech nadenken! Daarmee verdwijnt je natuurlijke spreekstijl en de magie van het moment. Breid je woordenschat stap voor stap uit … zodat je je vernieuwde taal onbewust kunt laten opkomen als je presenteert.

Opnieuw mijn voorbeeld
“Het is een oefening waardoor je boeiender gaat presenteren, omdat je met een rijkere woordenschat, je boodschap kunt verfrissen. Dan kun je nog makkelijker je publiek bereiken en blijft de boodschap langer hangen.
(Voel je het verschil?).

Een hogere woordvariatie maakt je verhaal dus boeiend en overtuigend. Alsof je een soort perspectiefwisseling aanbiedt terwijl je over hetzelfde spreekt. Je wordt ook scherper in wat je uitdrukt. Steeds dezelfde woorden verschralen je hele context en maken je verhaal vlak of vaag. Met verschillende woorden roep je bovendien de perceptie op dat je ‘senior’ bent in je vak of innovatief en intelligent.

Ik zou zeggen, pak een krant of kruiswoordpuzzel en duik in het eerste woord dat je niet snapt. Dit kun je overal en altijd doen. En vergeet niet; je wordt er echt beter in als je de nieuwe woorden gebruikt in gesprekken!
Veel succes met jouw sappige nieuwe woord.

Je reactie lees ik graag hieronder.


2 reacties op Word een betere spreker met 1 nieuw woord per dag

  1. Ari zegt:

    Het zou fantastisch zijn als jullie automatisch elke dag een nieuw woord zouden sturen naar mijn mail.